vrijdag 8 juni 2007

Grindhouse

(Quentin Tarantino & Robert Rodriguez, 2007)

Grind houses waren filmtheaters waar hoofdzakelijk exploitationfilms vertoond werden, de term werd ook al snel gebruikt voor het soort films wat in dit soort theaters gedraaid werd.
Tarantino en Rodriguez brengen met dit tweeluik een ode aan deze ondertussen verdwenen filmtheaters. De twee regisseurs werkten al eerder samen aan o.a. From Dusk Till Dawn ( 1996) en recenter Sin City (2005) en deze lijn hebben ze prachtig voortgezet in Grindhouse. De film begint, net als in de vroegere grind houses, met een neptrailer voor een of andere exploitionfilm genaamd Machete met in de hoofrol Danny Trejo (speelt o.a. ook mee in de From Dusk Till Dawn-trilogie). Dan volgt de eerste film: Rodriguez' Planet Terror. Een dorpje wordt gesteisterd door een bende bloeddorstige vampiers nadat een chemisch gas ontsnapt is. Cherry en Wray nemen het voortouw in handen om de wereld te redden van de ondergang en gaan daarvoor niets uit de weg. Na Planet Terror volgen er weer een aantal neptrailers met veelbelovende titels als Werewolf Women of the S.S., Don't en Thanksgiving. Dan volgt de tweede speelfilm, ditmaal is het de beurt aan Quentin Tarantino's Death Proof. 'Stuntman Mike' is een gestoorde psychopaat die de straten onveilig maakt. Zijn verbouwde Chevy Nova is 100% 'death proof', althans voor de bestuurder. Op een avond merkt hij een groep jonge vrouwen op, en dan kan het spelletje beginnen...

Er is maar één woord voor deze film: klasse! Het regisseursduo heeft er alles aan gedaan om de sfeer van vroeger terug op te roepen: bewuste krassen en vuiltjes op de filmrol, geluid wat soms wegvalt of niet synchroon loopt met het beeld, de neptrailers voor en tussen de twee hoofdfilms... Jammer dat men beslist heeft om de film voor de Europese cinema's in twee te splitsen, want dit geeft volgens mij helemaal niet het effect wat QT en RR voor ogen hadden. Hopelijk komt hier later nog een mooie dvd-uitgave van uit in het buitenland, in zijn oorspronkelijk bedoelde versie, kan haast niet wachten tot dan.

Planet Terror: 9/10 Death Proof: 9.5/10 Grindhouse: 10/10

Geen opmerkingen: