donderdag 14 juni 2007

"The Black Adder"

(Martin Shardlow, 1983)

Het eerste seizoen van de Blackadder-reeks speelt zich af tussen 1484 en 1498. In dit eerste seizoen speelt Rowan “Mr. Bean” Atkinson de rol van Edmund, de nogal sukkelige hertog van Edinburgh. Aan zijn zijde staat het al even grappige duo Baldrick en Percy. Edmund staat altijd in de schaduw van zijn broer Harry, de troonopvolger en is daar niet echt tevreden mee. Hij probeert op verschillende manieren het recht op de troon op te eisen, maar als het eenmaal tot een confrontatie komt dan druipt hij het af. Edmund, Baldrick en Percy moeten zich elke aflevering opnieuw uit de hachelijkste situaties redden: zo doodt Edmund per ongeluk de koning, wordt hij fel tegen zijn zin benoemd tot aartsbisschop, worden ze beschuldigt van hekserij, of wordt Edmund uitgehuwelijkt aan de lelijkste prinses van Europa…
The Black Adder verwijst heel dikwijls naar Shakespeares MacBeth, en de filmliefhebbers zullen ongetwijfeld ook wel de verwijzingen vinden naar o.a. Monty Python’s Life of Brian of zelfs Shichinin No Samurai van Kurosawa.
Het eerste seizoen van Blackadder had destijds weinig succes en er was zelfs sprake van onmiddelijke stopzetting van de serie. Uiteindelijk kregen ze een veel kleiner budget, maar kwamen er veel meer geslaagde grappen dankzij de toevoeging van Ben Elton aan het schrijversteam. Een aanrader!

Geen opmerkingen: